ΥΓΕΙΑ

Κάλιο: Από ποιες θανατηφόρες ασθένειες προστατεύει – Ποιες τροφές να προτιμάτε

Κάλιο: Από ποιες θανατηφόρες ασθένειες προστατεύει – Ποιες τροφές να προτιμάτε

Τα τελευταία χρόνια το κάλιο απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην υπέρταση, η οποία αποτελεί ως γνωστό βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι υγειονομικές αρχές συνιστούν πλέον να δίνεται προσοχή στην ποσότητα του καλίου που προσλαμβάνουμε και να προσπαθούμε να αυξάνουμε την κατανάλωσή του.

Μεγάλη ανασκόπηση 10 διατροφικών μελετών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μια περίοδο περίπου 40 χρόνων και στις οποίες συμμετείχαν περίπου 280.000 ενήλικες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, μειώνει κατά 19% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατά 8% τον κίνδυνο εμφράγματος.

Οι εθελοντές είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα από 5 έως 19 χρόνια, ενώ συνολικά 5.500 εθελοντές έπαθαν στην πορεία εγκεφαλικό και 3.100 έμφραγμα.

Αν θέλετε να προφυλαχθείτε από την καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά, φροντίστε να τρώτε άφθονα τρόφιμα που περιέχουν πολύ κάλιο, όπως τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, οι πατάτες, οι μπανάνες και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Άλλες καλές πηγές καλίου είναι η σόγια, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, το άπαχο γιαούρτι, ο χυμός από δαμάσκηνα, καθώς και τα ξερά φασόλια και ο αρακάς.

Σε άλλη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν, στην Ολλανδία, διαπίστωσαν πως όσοι τρώνε πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά (πάνω από 262 γραμμάρια την ημέρα) διατρέχουν 36% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους τρώνε λίγα (κάτω από 92 γραμμάρια την ημέρα).

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίοι κατά την έναρξή της δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί 10 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι 233 έπαθαν εγκεφαλικό.

Η ίδια μελέτη έδειξε πως τα μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά δεν παρέχουν ανάλογο όφελος, ακόμα κι όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες (πάνω από 263 γραμμάρια την ημέρα).

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης της κατανάλωσης καλίου, ώστε να προφυλαχτούμε από τις ασθένειες των αγγείων.

source

Ενημερωθείτε για τα νέα crazy άρθρα πατώντας στην σελίδα μας στο Facebook!

Shares

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των εν λόγω cookies. Περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. We consider continuing navigation as cookie acceptation. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Κλείσιμο

Read previous post:
Πνευμονικό οίδημα: Προσοχή στα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε καρδιακά προβλήματα. Αλλά υγρό στον πνεύμονα μπορεί να συσσωρευθεί...

Close